Språk

Alle hunder bruker språk, noen har lært seg mer språk enn andre og disse fungerer som regel bedre med andre hunder fordi de klarer å uttrykke hva de vil, at noe eller noen kommer for nær, jeg vil bare leke osv. Noen hunder har minimalt med språk og dette kan komme av mye, det er ofte de som ikke har blitt sosialisert nok eller blitt sosialisert med riktig type hunder. Jeg pleier å si at det er lurt å sosialisere hunden din med de hundene som har den adferden du vil at hunden din selv skal ha. 

Språket hos hunder er et veldig stort tema, de bruker mange type signaler som vi kaller dempede signaler, dette et slags høffelig språk hvor de enten demper seg selv, leken de er i eller den andre hunden, men kan også ende opp i bjeffing, vise tenne og knurring som også er en del av det dempede språket. 

Den letteste metoden å lære dempede signaler er å se på en signal stige hvor bånn på stigen er de minste signalene og kanskje de som er vanskeligst å få med seg og opp til toppen hvor de tydelige signalene kommer frem som nettopp bjeffing og knurring og til slutt biting. 

Her er noen eksempler på forskjellige signaler:

Snu blikket, snu hodet og til slutt snu hele kroppen til: noe eller noen er for nærme

Slikke seg på snuten: dempe seg selv eller andre, altså ro situasjonen ned

Gjespe: få ut stress og ro ned en situasjon

Riste seg: det har skjedd litt for mye på kort tid og hunden trenger å riste av seg stress

Sette seg ned eller legge seg: roe ned situasjonen som at en lek har blitt litt for voldsom

Gå ned i lekestilling: invitasjon til lek

Slikke i munnviken på andre hunder eller mennesker: underdannelse

Løfte på labben: vil ha noe eller er nysgjerrig på noe

Vise tennene: skremme bort eller advare (noen hunder viser tennene når de er glade og dette kan gjerne ses på resten av kroppsspråket) 

Legge på ørene: redsel eller usikkerhet

Hakke tenner,: stress eller usikkerhet

Dette er noen av mange signaler hunder gjør og de gjør ofte fler samtidig, som at de kan snu på hodet, legge på ørene og hakke tenner samtidig i møte med en annen hund, dette vil da være et ganske tydelig tegn på at den ikke er så komfortabel i møtet med den andre hunden og da vil en av tre ting skje, enten avverger en av eierne situasjonen ved å gå mellom eller få sin hund til seg (aldri dra i båndet i en slik situasjon, det vil bare gjør ting værre), eller så går hundene på hverandre og kan da enten ende katastrofalt eller at de selv klarer å finne ut av det uten at noen blir skadet, eller så kan den andre hunden respektere signalene og gå noen skritt tilbake, sistnevnte er kanskje det beste utfallet.

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com