Search

Valpen

Updated: Mar 26

Valper er som barn, de skal lære, falle, undre, smake, løpe, leke og bare være barn. Hvordan oppdrar man valpen på en riktig måte? Hvordan balansere belønning og korrigering, og skal vi egentlig bruke korrigering eller skal vi bare bruke positive metoder uten å en eneste gang si nei?

Det som er sikkert er at valper må som barn få oppleve, føle og miljøsosialiseres. Den må få venner og leve i et trygt miljø. De er nysgjerrige og munnen deres er som hendene våres. Alt skal smakes på og alt skal tygges på. Før du skaffer deg valp må du være klar over at alt som ligger i dens høyde kan ødelegges, sko, leker, sofahjørner, bordhjørner osv skal og vil bli tygd på. Valpen skal selvklart ikke få lov til å tygge på alt den finner, så hvordan kan du forhindre det?

I dette innlegget skal jeg forklare en kort versjon av valper, deres utvikling og noen få enkle tips. Jeg kommer til å sammenligne valper mye med barn, da er det for mange lettere å forstå, vi er bygd opp med mye av det samme og barn fra mange arter oppfører seg mye likt.0 - 3 uker:

I denne perioden ville valpen - i vill tilstand - bodd trygt i et trygt hi, der er det fullstendig ro og uten stressrisiko. Her har valpen behov for mat og nærhet fra foreldrene.

Her er det derfor viktig at de får være hos mor mesteparten av tiden, de har ikke øynene åpne i denne tiden og de er også døve. Det de reagerer på er temperaturendringer, trykk og å miste underlaget. Det er veldig viktig at valpen ikke blir tatt bort fra moren og søskena sine i mer en veldig korte øyeblikk i denne fasen, da kan det oppstå problemer senere i livet.3 - 12 (eller 16) uker:

Denne perioden kan vi kalle sosialiseringsperioden. Det er i denne perioden valpekjøper tar med seg sin nye hund hjem. Her skjer det veldig mye for den lille og alt er nytt. Erfaringene valpen får i denne perioden vil ha mye å si senere i livet, og det er viktig at valpen får møte mange av sin egen art for å lære språk men for også for å få tilhørighet til den arten de tilhører.

Sosialisering med mennesker er også viktig for å få en tilhørighet til denne arten som kommer til å ha en stort betydning for livet fremover. Denne perioden kan sies å være den viktigste perioden i hunden sitt liv. I denne perioden er det viktig å introdusere valpen, i små doser, for diverse miljøer, som bilkjøring, trafikkerte gater, syklister, barnevogner, barn, høye lyder, andre dyr, osv. Om man ikke introduserer valpen for slike miljøer før i eldre alder vil hunden takle det dårligere.


16 - ? uker:

Nå starter unghundperioden og noen kan møte på noen utfordringer her, men husk at alle har de samme, noen mer av noe enn andre, men de fleste problemene er normalt. I denne perioden er det viktig å trene på basic øvelser man har store behov for i senere tid, som for eksempel:


 • En tydelig kontaktlyd (smatting, knipsing, plystring osv.)

 • Innkalling

 • Gå pent i bånd


Her er noen få ting du burde tenke på når du trener en valp:

 • Korte økter, valpen klarer ikke holde på for lenge og har bare enn viss tid med konsentrasjon.

 • Hold på i bare noen få minutter, kanskje ikke en gang et minutt, om valpen er sliten og trøtt har du holdt på for lenge.

 • Vær tydelig, bruk mye belønninger og godbiter, om valpen gjør feil overse det og start på nytt.

 • Om det ikke fungerer og valpen ikke vil gjøre som du vil, avslutt med noe enkelt du vet valpen kan som for eksempel ''sitt'', gi godbit og belønning så den siste erfaringen med trening er positiv.

 • Følg med på de dempede signalene, les hunden din om når den begynner å bli sliten.


Valpens utvikling:

Fra ca 2 mnd og frem til voksen alder - ca. 2 - 2,5 år utvikler valpen og menneskebarns mentale utvikling omtrent lik.

 • 2 mnd valp, 2 år barn

 • 3mnd valp, 3 år barn

 • osv frem til ca voksen alder.


Og som barn har de konsentrasjon lik null (2-3 sekunder). Konsentrasjon må derfor læres, så ikke forvent at valpen kan ''sitte'' veldig lenge om gangen. Å be en unge på 3 år om å sitte stille i lange tider ville også vært umulig da den hadde beveget seg etter noen få sekunder.


Valper - som barn - får spøkelsesperioder, da blir de lett skremt av ting de ikke ville blitt skremt av tidligere, det går over av seg selv så lenge en ikke forsterker det, i denne perioden kan det være en idé å ikke introdusere valpen for så veldig mye nytt.


Det er viktig å ikke overstresse valpen, gå korte morsomme og muntre turer, korte treningsøkter og mye ro. Om du aktiviserer et barn for mye og den er sliten, trøtt og over stresset blir den ofte grinete og ikke vil roe seg. Valpen reagerer også på overstimuli, men ved å bite, bjeffe og knurre. Om valpen din oppfører seg slik og ikke vil roe seg har den mest sannsynlig blitt overstimulert. Til tider behøver den hjelp for å roe seg og det hjelper ikke med mer mas og kjeft. Ro trening er da en god øvelse, du roer valpen ned mens du knytter bånd og skaper god flokkmentalitet. Det er også godt for valpen å ha en seng eller bur den kan legge seg i når en slik oppførsel inntreffer, der den skal ha total ro.


Hjemme alene trening:

Det er unaturlig for hunder å adskilles flokken over lenger tid ofte, men heldigvis er hunder meget tilpasningsdyktige. Ved riktig trening kan hunden trygt være alene hjemme en arbeidsdag uten å være redd og urolig.


Små korte øvelser i starten, la hunden ligge alene når du skal turer på do eller ut av rommet den ligger i. Ikke gå så lenge at hunden starter å bjeffe eller pipe. Om hunden starter å pipe vent til den slutter, gå ut og lat som ingenting, du kan snakke rolig med den og vise den tilbake i sengen sin. Slik lærer den at det ikke er farlig å være alene og at du kommer tilbake, men ikke når den piper eller bjeffer.


Når du skal gå ut av leiligheten eller huset la hunden ligge i sengen sin når du går rundt og gjør dine rutiner før du går ut. Om hunden følger etter deg hele veien mens du spiser, kler på deg og går ut vil den stresse seg unødvendig opp og få en forhåpning om å bli med, ved at den ligger i sengen sin og holder et normalt og rolig stressnivå vil den være rolig når du går ut av døren. Du kan også gi den noe å tygge på så den er opptatt når du går ut.


Når du er trygg på at valpen kan være alene lenger enn få minutter kan du prøve å gå en tur til butikken, her kan det være en idé å sette opp et kamera så du har oversikt over hvordan valpen oppfører seg mens du er borte.


Når du har vært lenge borte fra hunden din vil hunden bli veldig glad når du kommer hjem og viser dette ved å hoppe, slikke og gni seg inntil deg. Det er naturlig for hunder å slikke og gni seg inntil de andre i flokken for å legge igjen lukt og for å styrke flokkens samband, derfor må du gjerne sette deg ned med hunden og kose litt når du har vært lenge borte fra den, men ikke prat med en stemme som kan misforstås, om du er veldig eksentrisk og mye for hunden kan den tenke at du signaliserer at det er skummelt å være alene, rolig kosing med rolig prat.


Miljøtrening:

I valpen sitt liv er det viktig å bli sosialisert og introdusert med alt den skal være vandt med og du vil at den skal tåle i voksen alder. Dette må skje i et positivt miljø rundt, med mye belønning i form av verbalt og godbiter. Her er noen punkter det er viktig å introdusere valpen med og hvordan.

 • Sosialisere valpen med andre hunder er viktig og burde gjøres minst en gang i uken helst uten bånd så godt det lar seg gjøre. Sosialiser hunden din med rolige og trygge hunder. Ikke sosialiser hunden din med andre hunder du vet kommer til å være sinna på den, men som sier ifra når leken er ferdig, hunder med godt språk. Store, små, voksne, unge, sorte, hvite osv.

 • La hunden gå tur med andre hunder, den skal lære å gå pent ved siden av andre hunder også.

 • Sosialiser valpen med mennesker som vil den godt, ikke la andre herje for mye med valpen din da dette kan forårsake adferdsproblemer i voksen alder.

 • Sosialiser valpen med barn med gode hensikter og som vet hvordan man skal klappe hunder ordentlig.

 • La hunder møte folk i alle aldere og hudfarger (noen nasjonaliteter er redd for hunder og mange hunder får da en frykt for de igjen).

 • Mennesker på ski, sykkel, rullebrett osv.

 • Ta med valpen på en trafikkert vei med biler og sett deg gjerne ned med hunden og kose prate litt. Eller parkeringsplasser, skoler osv. Men husk korte økter.

 • Ikke ta med valpen på steder der det er veldig mye lyd og bråk som konserter osv, dette er ikke miljøtrening, men en sjokk opplevelse. En kort tur i byen på en rolig dag derimot er behagelig og fint for hunden.

 • Om hunden blir redd ikke overse den, den blir ikke mer redd av at du trøster den. Ikke overdriv, men prat rolig med den og kos rolig.

 • Mange andre mangler miljøtrening for sin hund og det er derfor ikke vanskelig å finne seg en turkompis, gå i små grupper forskjellige steder sammen.

 • Miljø trening er mentalt stimulerende for en hund, så ikke start med lydighetstrening når dere kommer hjem. Miljøtrening er ikke det samme som lydighetstrening.

 • Etter en miljørik dag med masse opplevelser kan valpen få en til tre dager med ro, gå de samme korte turene i nabolaget og ikke introduser den for så mye nytt. Da vil valpen ta innover seg alt som har hendt og prosessere det på en rolig måte, også for å ikke bli overstimulert.

Fysisk trening:

Mange lurer på hvor mye hunden kan bevege seg når den er ung, om den kan den gå i trapper, hoppe ned fra sofaen eller hvor langt den kan gå.

Husk at valpen er som et lite barn, et lite barn kan ikke gå i mange timer, den har kanskje ikke motorikken eller styrken til å gå ned en trapp, og den vil skade seg om den hopper ned fra en sofa. Valper har også mykt skjelett, akkurat som små barn.

Noen hunder er avlet opp til å bli veldig store hunder, så fra den er valp kan den veie veldig mye i ung alder, det er derfor mye vekt for lite utviklet benstruktur. Med for mye belastning kan hunden i senere tid få problemer med ledd, rygg og muskler. Valpen skal selvklart lære å gå i trapper, så la valpen, når den har utviklet seg mer, trene på å gå i trapper, men i korte økter i starten.

Mosjon med valper skal ikke være løping, sykling, skiløping eller lignende.

Når valpen er 3 mnd holder det med 10-15 min turer, da den er 4 mnd, 15 - 20, 5 mnd 20-25 med 5 min økning til hunden er ferdigvokst. (Kommer selvklart opp til hver og enkel hund, dette er bare en veiledning)


Om du har skaffet deg en hund som i senere tid skal jobbe som jakthund, må det trenes kondisjon og utholdenhet, men husk at som mennesker kan ikke hunden ha topp fysikk og kondisjon hele året, idrettsutøvere kan ikke være på topp hele året, de går også opp og ned.


Den beste treningen for valpen er fri bevegelse, at den får lov til å bruke kroppen i alle bevegelser og vinkler er viktig. Kjør til en skog og slipp den løs, så lenge den ikke løper av gårde, eller ha på en langline (bånd på over 10 m). I skogen må valpen løfte beina over steiner, røtter, den må løpe opp bakker og ned. Det er et godt og mykt underlag for hunden og den vil stortrives.


Unngå å kaste ball og pinner for mye til hunden dersom du har skaffet deg en veldig aktiv rase (spesielt gjeterhunder). Ballkasting hjelper til å gire opp hunden og mye ballkasting over lenger tid fører til mye stress og gjør hunden veldig gira. At det ser ut til at hunden liker det holder ikke, følg med på hunden din, den vil pese mye og se veldig intens ut, noe noe blir kastet eller sparket slås jaktinstinktet på og den løper uten å egentlig ville det.


Mer om valpen vil komme senere.

Lykke til med ny hund :)

250 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com