Search

Sele eller halsbånd?

Hvorfor velge sele?

Hunder er veldig lik oss mennesker på mange måter, også mye i fysikken deres. Om noen hadde tredd på deg et halsbånd og dratt deg til alle kanter ville du til slutt blitt veldig sinna og fått veldig vondt, men hunder er derimot ikke veldig flinke til å si ifra når de føler smerte. De er som oss veldig sårbar og utsatt i halsområdet, svelge røret ligger veldig ubeskyttet, to arterier og ikke minst masse nerver i nakken. Om hunden har på halsbånd, løper og bråstopper kan den lett få en whiplash, dette er meget smertefullt (snakker av egen erfaring) noe som vil endre adferden til hunden og kan være veldig farlig.


Organer som kan bli skadet ved bruk av halsbånd:

-Hud, hunden sin hud er dekket av pels som beskytter mot skader og solen, mye bruk av halsbånd kan forårsake hårtap, irritasjon, blåmerker, sår og smerte

-Muskler i nakke, musklene i nakken jobber konstant med å holde hodet oppe. Til forskjell fra oss er hodet til hunden utenfor resten av kroppen. Skade av halsbånd kan være blåmerker, forstrekninger og smerte. Skader på musklene i nakken påvirker hele kroppens bevegelser.

-Lymfekanal og lymfekjertler, lymfe er væske som omfatter alle celler. Lymfekjertlene er viktige organer i immunforsvaret, de filtrerer lymfen før kanalen fører den tilbake til hjertet der den tas opp i blodet igjen. Halsbånd kan forårsake hovne kjertler, skade eller brist i lymfekanalen, svekket imunnforsvar og smerte.

-Tungeben, et lite hestesko formet ben i starten av svelgerøret der hvor tungemuskel og underkjeve er festet. Skade på tungeben kan føre til vanskeligheter og smerter ved svelging.

-Halsvirvel og mellomvirvelskiver, halsen har 7 virvler. Mellomvirvelskivene består av brusk og et mykt svampeaktig vev. stramming av halsbånd kan føre til belastninger som forårsaker unaturlige bevegelser, som framskynder slitasje og fører til slitasjegikt i halssøylen og muligens skiveutglidning.

-Ryggmarg, ryggmargen består av nervetråder beskyttet av ryggsøylen, og er en del av sentralnervesystemet som går fra hjernen. Skader fra halsbånd kan føre til unormal belastning mellom halsvirvlene, som kan føre til innsnevring av ryggsøylen og innklemming av ryggmargen.

-Arterier og blodårer, blodårene i halsen frakter blog til og fra hodet og hjernen. Skader fra halsbånd: trykk mot blodårene fører til høyt blodtrykk i hjernen og økt intraokulært trykk i øyet, langtidseffekten kan være dårligere blodomløp i hjernen og stær.


Det finnes mange fler organer som blir skadet i bruk av halsbånd, men jeg kommer ikke til å nevne alle her. Det er enkelt og greit mye skadeligere å bruke halsbånd enn sele. Selen kan gnage litt, men det er den eneste skaden selen vil føre med seg så lenge du har en sele som sitter godt og riktig.


Misforstå meg rett, halsbånd kan brukes i korte øyeblikk som når dere kun skal ut og tiss og lignende, men veldig ofte ser jeg eiere hale og dra i halsbåndet til hunden og det får jeg veldig vondt av.


En Y-sele sitter riktig i brystpartiet og gir fri bevegelse til forben, det skal være plass mellom

forbena og den bakerste stroppen, men den skal heller ikke ligge på det bløte, menn ribbeina.

En sele med polstring så den ikke gnager, og en som sitter godt rundt halsen.
En sele som denne vil dermot gå imot sin hensikt og begrense bevegelse til hunden. Den vil også presse på områder som kan skade hunden akkurat som halsbånd.
Jeg anbefaler seler fra Non Stop, de er veldig ergonomisk riktig for hunden og med en lav og overkommelig pris. Den er veldig slitesterk, av erfaring, Amigo har hatt på denne selen i skog og mark, badet i salt og ferskvann og den er fortsatt like hel. Den har tre fester, en hovedfeste bak ved ryggen, en foran på brystet for å trene på gå pent i bånd og en under ved magen til å feste en langline. Selen heter sporsele og du kan få den i blå, sort, oransje og lilla.
Om du vil at hunden din skal trekke deg på ski, sykkel o.l. er det riktig å bruke en freemotion sele. Det er forskjell for hunden å trekke noe som ligger bak (som en pulk) enn å trekke noe i en vinkel (som et menneske). Trekkpunktet ligger forskjellig og derfor finnes det egne seler for begge bruk.


For å lese mer om skadene halsbåndet medfører gå inn her

22 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com