Search

Stress

Updated: Jan 31

Stress er en livsviktig funksjon, en funksjon vi ikke vil være foruten, uten stress ville vi alle levd inni en vegg og hadde ikke takla den minste ting. Stress inkluderer alt som et individ prøver å gjøre for å tilpasse seg situasjoner hvor det skjer uventede ting. Det er som å sykle i en sølete skogsvei og tråkke hardt for å ikke sette seg fast.

Stress kan høres negativt ut og blir ofte sammenlignet med sykdom og utagering, men vi kan alle tåle en god porsjon med stress. Vi har positivt stress og negativt stress, positivt stress er når du har utført en planlagt, men tung handling, som å klatre et høyt fjell, det kan også komme når du blir livlig og munter av å vinne noe eller mestret noe stort. Positivt stress kan være inspirasjon, engasjement og arbeidsglede. Hunder opplever positivt stress når de blir gira over noe, som en hund som elsker å gå spor kan bli helt i hundre når den ser sporselen, den kan bli så gira og glad at den hyler, dette stresset er ikke farlig for hunden og har ingen negativ påvirkning på kroppen.

Stress er nødvendig for at et individ skal kunne klare å leve i en konstant endrede omgivelse og være klar for alle situasjoner som kan oppstå. Både vi mennesker og hunder er laget fysisk og mentalt for en helt annen verden enn vi nå lever i, i den ville og nådeløse verden vi egentlig er konstruert til å leve i var stress helt fundamentalt for å overleve, nå derimot går heller stresset over i langvarige vanskeligheter og problemer som varer i årevis.


Hunder vil derfor oppleve mye unødvendig negativt stress, nettopp fordi den lever i en verden den absolutt ikke var ment for, her opplever mange hunder også negativ stress ofte. Negativt stress kan være som når en stor hund kommer nærmere med full fart - som ikke ser snill ut, barn som løper rundt og har uforutsigbare bevegelser. Om man er klar over dette er det lettere å tilrettelegge godt for hunden sin så den ikke opplever unødvendig mye negativt stress. Noen hunder klarer å takle dette, sterke hunder med god oppvekst, der hvor miljøtrening har ligget i fokus og med en trygg og erfaren eier har han lært hvordan å takle denne verden. Negativt stress kan sammenlignes med byggeklosser, om hunden ikke får roet seg ned og slappet av blir det bare fler og fler byggeklosser for hver ubehagelige opplevelse. Derfor er det også viktig at vi klarer å lese hunders språk og er flinke til å bruke ro-trening, for å plukke ned noen byggeklosser av stress. Dette er et godt tips for de som har hunder som er redd for andre hunder på tur.
#animaldepression #dog

16 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com