Search

Hva gjør man med staffer som biter?

Updated: Mar 24

Dette er historien om Snickers, en staffordshire bull terrier på snart 2 år. Han er midt i trassalderen, hormonperioden og er en veldig selvsikker og aktiv hund. Problemet til Snickers er at han biter alle han møter og han biter hardt.

Visste du at en ung hannhund har 7 ganger mer hormoner enn en menneske gutt i tenårene, det er ganske mye og burde bli tatt hensyn til. I denne perioden kan hundene starte med uønskede atferder, som regel vil det gå over av seg selv om man behandler det på riktig måte, men noen adferdsproblemer kan være så krevende for eieren at å fikse det selv vil være en vanskelig og krevende oppgave.


Staffordshire bull terrier er en rase som har opphav fra engelsk bullterrier, amerikansk staff og amerikansk pitbull terrier. Denne rasen er en veldig uredd, intelligent, tålmodig og sterk hund. Det er en av de få hundene en kan si er snill mot barn (ingen hunder er født snill mot barn), den kommer fra raser som er avlet til å bli det vi kaller nanny dogs. Dens forfedre skulle passe på barna på gården når de voksne reiser bort, om noe hendte måtte hundene ofre livet sitt for barna. Senere ble rasen brukt til kamp mot okser, bjørner og andre hunder.


Første møte med Snickers var i vinter da jeg hadde en privattime med Snickers og eiere, han møtte meg ved å bite meg i armen og klærne. Jeg forsto fort at han ikke gjorde dette av aggresjon, men heller misforstått trening og frustrasjon. Dette var deres største problem, om noen ville hilse på Snickers på tur eller hjemme kunne han rive istykker klær og lage store blåmerker av hans sterke bitt. Årsaken til denne adferden er uvisst, men da jeg fikk vite at mannen i huset har herjet og lekt på en voldsom måte tidligere i Snickers liv dro jeg noen konklusjoner.

  • Å leke med valper er viktig for hundens oppvekst, selvtillit, bånd med eier og for det kognitive, men må gjøres på en rolig måte.

  • Ta ofte pauser

  • Ikke lek lenger enn maks 7-10 min

  • Ikke vær for hardhendt, men heller lær den triks og annet gjennom lek.


Metodene for at Snickers skulle bite måtte være lette for eierne å utføre og på en måte så ikke Snickers vil bli redd eller stresset. Vi trente derfor på å slippe, at hunden skulle slippe gjenstanden han har i munnen. Det finnes mange metoder for å trene på ''slipp'', men jeg brukte i dette tilfellet en metode jeg har lært av min kusine #shoutout. Hold 4-5 godbiter i hånden (helst litt kompakte godbiter, kan være fôret), kast dem i bakken mens du sier tydelig ''slipp'', du må gjerne si det litt høyt da du mest sannsynlig kommer til å gjøre det når tilfellet dukker opp. La hunden spise alle godbitene. Gjør det mens hunden har en leke i munnen, gjør det mens dere er i to forskjellige rom osv...

I tillegg trente eieren inn en kontaktlyd for å få hunden til seg selv istedet for besøket.

Jeg ville at eieren til Snickers skulle sette en krukke med godbiter utenfor døra, da kan besøket ta med seg noen godbiter i handa og om Snickers skulle bli for giret og begynne å bite kunne besøket kaste noen godbiter lenger bort og rope ''slipp'' samtidig. Dette er en metode som kan snu begge veier, hunden kan tenke at hvis jeg biter litt så får jeg noen godbiter, eller den kan lære at det er mye gøyere å ikke bite, da får jeg godbit. Uansett skal denne hunden slutt å bite, så det var verdt et forsøk.


Tilbakemeldingene var at Snickers var blitt veldig mye bedre hjemme, han biter nesten aldri besøket lenger og han hadde vært med på en hyttetur der han hadde oppført seg eksemplarisk.


Men Snickers var langt fra ferdig med bitingen, etter noen uker får jeg melding om at Snickers har løpt på en barnefamilie mens eierne var i sin egen hytte. Snickers hadde fått tak i en bleie og kom stolt tilbake med den til eiernes store forrundelse, like etterpå kommer en mann på døren med armen full av små bitemerker, eieren til Snickers fikk overtalt mannen til å ikke politianmelde de, men hun hadde en utfordring foran seg.

Fortsettelse kommer ved senere innlegg
53 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com