Search

Hunders språk

Hunder har, som alle andre pattedyr, et eget språk. Språket bruker de for å forhindre uønskede hendelser og konflikter lenge før det har oppstått. De bruker det for å forhindre uro, nervøsitet, stress, ubehagelige lyder osv. Signalene er små og for mange usynlige hvis man ikke vet hva en skal se etter.


Vi kan starte med å snakke om ulvers språk, vi trodde før at hunder ikke hadde språk som ulver, da ulvene har et mye mer tydelig og synlig språk, men det er veldig feil. Hunder bruker minst like mye språk om den har lært det godt, det er bare ikke like synlig.

Ulven har en sterk rangordning, et hierarki. I et møte med en annen av samme art vil det raskt bli avgjort hvem som er høyest i hierarkiet ved at den underdanige vil slikke i munnviken på den dominante og krøke sammen på valpevis, mens lederen vil vise sin høye rang ved sin rake holdning og høy hale føring.

Mye piping og hyling kan være tegn på vennskap, men også være tegn til frustrasjon eller frykt.


Domestiserte hunder lager ikke like mye lyd som hos ulver, men det betyr ikke at de ikke snakker sammen like mye. Signalene de bruker, bruker de for å både dempe seg selv og det som kommer mot de, derfor kaller vi signalene dempede signaler. Som sagt bruker de signalene også for å dempe seg selv, hver gang jeg åpner bagasjeluken for å slippe hunden min ut slikker han seg på snuten, dette for å dempe ivrigheten i seg selv, derfor må vi ikke tro at disse signalene bare brukes i frykt sammenheng, men også i en tilstand hvor de er glade og giret for hva som skal skje.


Vi kan dele opp signalene i en stige, der hvor de svakeste og mest usynlige signalene er på bånn og de mer tydelige og synligere signalene på toppen.På bunnen av denne stigen ser vi gjesping, blunking og slikking på snuten og videre oppover er det mer tydelige tegn som å snu hodet til, legge på ørene, løfte en pot også de enda tydeligere tegnene som å knurre, snappe også til slutt bite.

I en situasjon der to hunder begynner å argumentere eller som vi kaller det å sloss. Men ordentlig slossing er det sjeldent de gjør, hunder vil egentlig ikke sloss. På veien dit har nok en av de vist mange tegn, men kanskje ikke blitt respektert. Noen hunder lærer ikke mye av dempede signaler, hunder som lever som enebarn og ikke har blitt sosialisert nok kan miste eller ikke lære så mye av sitt eget språk, og når den da møter en annen hund med mye språk kan dette smelle litt. Det er derfor veldig viktig at en hund fra den er ung får møte mange fra sin egen art.


Info hentet fra ''på talefot med hunden'' fra Huldra forlag og ''national geographic''.


22 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com