Search

Hunders naturlige oppdragelse

Det er mye snakk om ''positive metoder'' i den moderne hundetreners verden, det er den mest moderne forskning og mange mener dette er den aller beste metoden å trene hund på, men hvordan oppdrar tispe mora valpene? For tispe moren kan vel ikke ta feil, eller?


Når en domestisert hund får valper vil som oftest valpene forsvinne fra morens fang etter 8 uker, frem til det er det mye moren gjør for å oppdra valpene sine. Ikke alle mødre oppdrar valpene sine på samme måte, noen mødre er mer erfarne mødre da de kanskje har hatt valpekull før. Hunder er individer så alle er forskjellige, noen mødre kan være fra før en usikker og skeptisk hund, og det vil vises i hennes måte å oppdra valpene. Men en ting er sikkert, valpemor bruker ikke ''positiv forsterkning''. I de siste ukene før levering av valpene vil man se mer til den litt mer brutale måten tispemor oppdrar valpene sine på, eller er de så brutale? Valpene blir eldre og tøffere, de tester grenser og mor sier ifra når nok er nok. Hun knurrer og glefser for å sette grenser for valpene sine. Oppdrettere har desverre en tendens, i beste mening, å ta bort valpene når dette skjer for å gi moren litt ro. Dette er veldig dumt da dette er en naturlig oppdragelse fra moren sin side.


Det faller mange debattanter tungt om brystet å se valper blir irettesatt med makt i naturen, så hvem tar feil av menneskene eller naturen? Det valget er helt absurd, men står allikevel for grunnlag for den store bevegelsen som heter ''kun positiv hundetrening''.


Her er en video som viser hvordan moren roer ned valpene sine og resultatet er nydelig.Jeg vil også gjerne dele en video der moren leker og aktiviserer valpene sine.

Personlig trener jeg og lærer bort en god mellomting mellom å være en tydelig leder og belønne riktig adferd. Hunden din skal ikke få lov til å stå og bjeffe mot barna som leker, men du skal heller ikke kjefte ved hver minste anledning der hunden gjør feil. Å være en (nå skal jeg bruke et ord mange hater) dominant leder faller ikke for alle naturlig og er heller kanskje ikke like nødvendig hos alle hunder, men hos enkelte er det ekstremt viktig. Å være en dominant leder er ikke å kjefte i lange baner, men å si et raskt ''nei'' samtidig som du nøkker litt i båndet er til tider nødvendig, og om du og hunden din har et godt bånd med gjensidig respekt vil hunden fort forstå at den skal følge etter lederen. For en hund er det ikke bare naturlig, men nødvendig å ha en god leder i flokken. En hund uten en god og sikker leder vil føle at den må ta på seg lederskapet noe den ikke er rustet til, en hund klarer ikke lede mennesker da den ikke forstår seg like mye på oss som vi gjør på den. En hund behøver også rutiner og grenser, uten det vil den være veldig vanskelig å ha i hus.


Hva mener dere?

33 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com