Search

Det brenner hos hundeeiere

Nå brenner det inne på alle hundegrupper og hundetrenere landet over!


Programmet ''fra bølle til bestevenn'' kom på TV for noen uker siden og denne uken kommer den siste episoden av dette programmet der konseptet er at en hundetrener skal hjelpe 6 hundeeiere med hunder med visse vaner en vil legge av. De dårlige vanene er selvklart innlært som de fleste dårlige vaner er, det er alt fra gjeting av biler og syklister til eierskap av gjenstander.


Her møter vi hundene Iris, Pippi, Nicko, Medo, Mali og favoritten Anton. Alle hundene har sitt de sliter med og eierne vet ikke hva de skal gjøre for å endre adferden. Først og fremst vil jeg si at to familier kanskje burde fått litt veiledning innen hvilken rase de passer til.


Familien til Nico (schæfer) virker som en veldig rolig familie, hvorfor velge en schæfer? Denne hunden gjeter ungene i familien og andre forbipasserende. Hva kan man gjøre for å dempe ned gjeting? Akkurat der har jeg mye erfaring da jeg selv har en hund med gjeter instinkter. Den hunden ville jeg først og fremst tatt med på en løpetur i skogen, der kunne han løpt og bevegd seg helt fritt. Når hunden er sliten kan familien ta over og trene på å gå pent i bånd. Når vi trener bort en adferd er det lettest å starte i det små og de stedene hunden responderer best, når vi da skal trene på å gå pent i bånd og å ikke gjete er det enklest å starte når hunden er sliten. Og her hjelper det absolutt ikke å bli sinna, da vil hunden bare utagere enda mer og turen vil til slutt bli helt kaotisk.


En annen hund er hunden Iris, her er jeg også litt usikker på om paret har valgt riktig hund. En border collie vil mange tenke er en perfekt hund om en skal trene agility, men dette er ikke alltid en realitet. Hunder med mye gjeter instinkter kan ofte bli veldig giret opp og overstimulert av agility trening, det er vanskelig å forklare, men de klarer ikke alltid å ro seg ned igjen. Her har også hunden for mye energi for aktivitetsnivået til familien og her ville jeg også slitt ut hunden med en real tur i skogen før vi skal fortsette å trene. Det er spesielt denne hunden som er grunnen til flammene innenfor hundemiljøet. Denne hunden blir trent på en måte mange hundeeiere og trenere spyr i munnen av å se. Med tramping i bakken og skriking ser det ikke ut til at hunden blir noe særlig bedre, eller? Mange mener dette er dyreplageri, mens mange vil si at dette er den eneste metoden for å roe ned hunden. Personlig er jeg ikke totalt motstander av metoden, men jeg selv ville gjort noe annet. Tørrtreningen og gradvis tilnærming er ikke veldig vektlagt i programmet, det alle hundetrenere burde klare å utføre, det å starte i det små så det blir så behagelig for hunden som mulig. Nå ser vi riktignok ikke alle timene de trener, men for å lære det norske folk hvordan trene bort en adferd ganske mange hundeeiere sliter med, burde det legges mye mer vekt på riktig og trygg trening.


Gradvis tilnærming vil si at vi starter der hunden er minst redd eller stresset, om hunden gjør utfall mot bevegelige gjenstander på tur starter vi med å introdusere hunden for gjenstanden når den ligger eller står stille. Her er det viktig å trene med alle de forskjellige gjenstandene hunden ville gjort utfall mot. Starte med en sykkel som ligger stille i stua til vedkommende i noen dager, deretter syklet veldig stille frem og tilbake og trene med dette i lang tid. Gå turer på parkeringsplasser med mye positiv trening for å gjøre bilen litt mer ''normal'' og ufarlig. Underveis skal hunden ikke få kjangsen til å gjøre utfall mot noe, det vil si at turene må endres til steder uten biler og syklister i dette tidsrommet. Når vi skal begynne å trene på veien er det viktig at hunden er sliten fra før, så den ikke har like mye energi til å gjøre utfall. Kontaktlyd eller kontaktord ville jeg anbefalt huneeierene å trene inn veldig tydelig i forkant, er hunden glad i ball eller en pipe gjenstand? Bruk alt hunden ville vært intressert i og hold kontakt med hunden lenge før gjenstanden kjører forbi, her hjelper det heller ikke kjefte og bli sinna, det vil bare gjøre hunden enda mer stressa.


Er du enig? Kommenter hva du mener.

88 views

Mitt telefon nummer 94400100

©2019 by NoStress. Proudly created with Wix.com